Back on track og en opskrift på pad thai

pad thai opskrift

Halli halløj, det er virkelig længe siden sidst nu. Men altså bloggen her er jo udelukkende lystdrevet, så den bliver opdateret når jeg føler mig inspireret og har noget på hjertet. Men jeg kan se I stadig er derude og læser mine indlæg, så det er jo bare helt vildt dejligt. Og siden sidst har en hel del opskrifter efterhånden hobet sig op, som jeg glæder mig til at dele med jer. Derudover bruger jeg også meget bloggen som mit eget opslagsværk over mine opskrifter. Selvom jeg som regel kan huske, hvordan jeg plejer at lave en ret, benytter jeg mig faktisk ret ofte af mine egne opskrifter. Og jeg har efterhånden haft brug for at kigge tilbage på flere opskrifter for nylig, som jeg vel og mærke ikke har fået skrevet ned. Derfor- endnu en grund til at komme i gang igen! For tiden researcher jeg også lidt på noget “kunstigt” lys, da jeg særligt hen på de korte og meget mørke vinterdage, har haft problemer med at fotografere inden døre. For nord-vest vendt dagslys er altså det absolut bedste til indendørs fotografering, men når solen hen over vintermånederne går så tidligt ned, kan det godt blive en udfordring at nå at fotografere i de gode lystimer. Så hvis du har nogle god råd eller anbefalinger af lys-løsninger, vil jeg helt vildt gerne have dem! Men nok om lys.

Siden sidst har jeg brugt min tid på eksamen, været en tur i Malaga og på en spændende kulinarisk tur til Marrakech med min bror, og derudover begyndt på 3. semester på mit studie. Jeg tænker på at lave en  lille guide til Marrakech, som vi besøgte, med nogle tips, anbefalinger og spisesteder. Jeg nød i hvert fald selv godt af de forskellige blog-guides, som jeg fandt inden afrejse, da jeg havde hørt meget forskellige meninger og historier om at rejse i Marokko. Men derudover er Marrakech nok den smukkeste by jeg har besøgt til dato, og jeg har et hav af billeder, som godt kunne pryde bloggen her. Så nu er du forberedt. Jeg tænker desuden, at jeg fremover vil poste lidt oftere, men indholdet vil måske variere lidt, så det ikke kun bliver opskriftsindlæg, men også andre typer indlæg.. 

Fra Marokko til Thailand. I dag vil jeg dele en herlig opskrift på en thailandsk favorit med jer. I sommers besøgte vi Thailand, som vores sidste stop på rejsen. Vi tilbragte fire dage i Bangkok. Og hvis du har rejst i Thailand, har du med garanti også smagt pad thai, for den fås bogstaveligt talt på alle gadehjørner, og går vel næsten som Thailands nationalret. Næsten. Det forstår man også godt. Den smager virkelig godt, men har alligevel en anden karakterisk smag end de mange øvrige thai-retter, som ofte indeholder curry-paste i enten rød, gul eller grøn smagsnuance. Den karakteristiske pad thaismag opstår i mixet med de forskellige soya-sauce, tamarind(eller miso) og den mørke palmesukker. Tamarind, eller i dette tilfælde miso, er en paste lavet på soyabønner, som bekendt har en meget salt smag. Miso er japansk, hvor tamarind er brugt mere i det sydøstasiatiske køkken. Men fælles for dem begge er, at de giver kraftig smag til en ret. Man kan sammenligne den med boullion, som ofte bliver brugt herhjemme. Den giver saft og kraft, og ikke mindst en salt smag til din ret. Så hver forpasselig med den. Derudover har palmesukkeren en mørk smag, og du kan også som alternativ benytte brun farin, hvis du ikke lige har noget palmesukker. Til sammen med de øvrige ingredienser i pasten kommer den eksotiske pad thai smag. Så er du gammel backpacker og savner du de thailandske gadekøkkener eller er du bare nysgerrig på en ny asiatisk ret, vil jeg stærkt anbefale dig at du kaster dig ud i denne her herlighed. 

Man kan købe alverdens færdiglavede pad thai-paste i diverse supermarkeder, men den kan altså ligeså nemt laves selv, når du lige har været forbi et asiatisk supermarked eller bare et normalt vel-asorteret supermarked.

pad thai indkøb

Ingredienser 

Pad thai paste 

Olie til stegning

1/2 løg

1 fed hvidløg

Lidt cayennepeber

1 gulerod

2 spsk peanuts

2 spsk sesam

1,5 tsk. miso

2 tsk. palmesukker

1 spsk mørk soyasauce

1 spsk lys soyasauce

Pad thai 

Olie til stegning

200g risnudler

1 gulerod

1 løg

1 fed hvidløg

2 æg

Pad thai paste

Store skalrejer (jeg foretrækker grønlandske rejer fremfor de vietnamesiske vannamei rejer, som for det meste kan fås i de fleste supermarkeder.) Du kan også komme tofu i eller både tofu og rejer, hvis du ønsker det.

Bønnespirer

Suplér eventuelt retten med tofu broccoli/squash eller andre grønsager du har liggende, som bare venter på at blive brugt.

Friske spinatblade

Et forårsløg

Lime skåret i både

Peanuts

Fremgangsmåde:

Pad thai paste

Først laves pad thai pasten, som du senere kommer i selve pad thai retten med nudler. På en opvarmet pande med olie kommer du finthakket løg, hvidløg og gulerod i (du kan passende hakke et hvidløg, løg og gulerod til resten af retten nu også, men gerne i lidt grovere stykker). Hak herefter peanutsne grundigt (brug eventuelt en blender/kværn) og bland dem i panden med sesam,  cayennepeber, miso, soya og palmesukker (hvis du bruger de store runde stykker palmesukker, som er meget hårde, kan de passende rives på et rivejern ned i retten, da de alt for hårde at hakke med en kniv). Steg den grove paste på middelvarme i 3-4 minutter, til soyaen er dampet af. Stil herefter pasten til side. 

Pad thai – retten

Kog nudlerne i en gryde, og steg hvidløg, løg og gulerod (som du snittede i samme ombering, som ingredienserne til pad thai-pasten). Kom nudlerne på panden når de er færdigkogte. Skub nudlerne og grønsagerne til side på panden, og slå to æg ud og rør dem til røræg. Rør herefter i retten og kom de pillede, kogte rejer i. (Hvis du ønsker at bruge tofu i stedet for, vil jeg anbefale at du steger det i tynde skiver på en anden pande i olie, salt og peber før du kommer det i retten.) Har du øvrige grønsager du gerne vil have i retten, kan du passende komme dem i nu, hvis du ønsker at bare sprødheden. Ellers kom i panden inden nudlerne, hvis du gerne vil stege dem lidt mere. Kom til sidst bønnespirer i og pynt med friske spinatblade, hakket forårsløg, lime og hakket peanuts på toppen.

pad thai opskrift

Apropos snak om billeder og lys.. Så vil jeg forsøge at opdatere billederne i dette indlæg inden længe, haha.

Velbekomme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *