Guide til hjemmelavet sushi

Guide til hjemmelavet sushi

Her får du min guide til at lave din egen sushi!

Råd nr 1. Hav god tid

Råd nr 2. Bliv ikke chokeret over en god opvask bagefter

Begynd med sushirisene. Dem kan du pænt gå i gang med et par timer før, hvis du har tiden til det. De bliver kun bedre af at stå og køle af i lang tid. Det er vigtigt at du er nøjagtig med kogningen og kommer en rigtig dosering af riseddike og sukker i, da det er alt afgørende for om risene får den rigtige sushi-konsistens og kan hænge sammen når du skal til at rulle sushien.

Sushi-ris 

Sushi til 4 pers

  • 6 dl sushiris (grødris kan også bruges, men bliver en del større og mere grødet end sushiris)
  • 6,5 dl vand*
  • 5 spsk riseddike
  • 3 spsk sukker (brug evt. flormelis, da det bliver lettere opløst i eddiken)
  • 1 tsk salt

* Der regnes ca. 1 dl + 1/10 vand ekstra pr. dl ris du koger.

  1. Hæld den angivende mængde ris i en skål og skyl med kold vand minimum 4 gange, eller ind til risene ligger i klart vand.
  2. Hæld vandet fra risene og kom dem i en gryde + det præcist afmålte vand
  3. Bring det langsomt i kog og sænk da varmen radikalt – Under låg
  4. Lad risene stå ved svag varme i 12 minutter (eller hvad der ellers er anført på posen) – Det er vigtigt at du ikke på noget tidspunkt løfter låget
  5. Risene har nu suet vandet og lad dem trække under låg i endnu 12 minutter
  6. Bland nu riseddike, sukker og salt i en skål og rør dem sammen til det hele er opløst
  7. Når risene har trukket kommer du riseddikeblandingen i og rører den godt ud i risene
  8. Risen skal nu køle af, og her er det en god idé at komme den i et flat fad (f.eks en tærteform el.), så er den også lettere at arbejde med bagefter. Men det vigtigste er bare at du ikke lader den stå og køle af i gryden eller i noget andet af stål/aluminium, da risene kan tage smag her af, og det er jo synd.
  9. Hvis du er i dårlig tid, kan du evt. sætte dem udenfor, under noget film vel at mærke. Eller i køleskabet.

Fisk 

Du kan købe rå frossen fisk specielt til sushi hos langt de fleste fiskehandlere. Det er praktisk og nemt da fiskene der er pakket ind i passende stykker og så er det heller ikke hvinende dyrt.

Tip til fisk

  • Tun
  • Laks
  • Krebsehaler
  • Tigerrejer

I Århus kan i anbefales P. Clausens Fiskehandel på havnen.

Ingredienser (til ovenstående mængde ris)

  • 10 plader kombutang
  • en halv agurk
  • 3 forårsløg
  • 2 avocadoer
  • 1 stk tun
  • 1 stk laks
  • 10 tigerrejer
  • 3 dl blandede sesamfrø
  • Et smule dild
  • 4 spsk mayonaise
  • 1 spsk sambal oelek

Selve processen

  1. Snit agurk og avocado i tynde, fine strimler på ca. 10 cm. Hak forårsløgene fint
  2. Rør mayonaise med sambal oelek og voila – du har en chilimayo
  3. Kom kogende vand over tigerrejerne så de bliver lyserøde. Halver dem evt.
  4. Skær tun og laks ud i tynde, fine strimler af 10 cm.
  5. Gør plads på dit køkkenbord, stil de afkølede ris, de snittede grønsager, fisken og chilimayo foran dig. Sæt også en stor skål med varm vand.
  6. Halver tangpladerne ved at bukke dem og skære dem over på midten med en skarp kniv
  7. Stil en tallerken klar med de blandede sesamfrø blandet med dild, til at rulle dine inside-out ruller i

Guide til hjemmelavet sushi

NU er du klar til at rulle sushi

Inside out 

  1. Læg et stykke tang (et af de halve du halverede før) på en bambusmåtte (vikl evt. bambusmåtten ind i vitawrap, så er den meget lettere at gøre ren)
  2. Dyp din hænder i det varme vand, så du kan håndtere de meget klistrede ris, og tag nu så mange ris, som der kan være i en hånd. Form risene til en kugle og placer den midt på tangpladen. Tryk nu risene ud til hjørne af tangpladen. Når risene dækker hele tangpladen vender du den om. Du er nu klar til at lægge fyld på tangen.
  3. Kom nu de ingredienser på du lige har lyst til og klem herefter fyldet sammen, ved at rulle bambusmåtten og risene rundt om fyldet. Tryk det så meget sammen, som muligt. Pas på med at fylde så meget fyld i at den ikke kan lukkes. Rul herefter videre, ved at løfte bambusmåtten fra risene og rulle måtten hele vejen rundt om rullen, så den lukkes. Flyt evt. lidt rundt på rullen – ud til den ene side, så den bliver jævn.
  4. Rul den nu i sesamfrø og læg den på et skærebræt

Makiruller 

  1. Processen er sådan set den samme her, den eneste forandring er dog: Vend ikke tangen om når du har kommer ris på.
  2. Hver forsigtig med dosering af ris herpå, da makiruller er noget svære at lukke, hvis der er for meget ris og fyld i
  3. Når du har rullet dem færdig med bambustangen og tangen lukker tæt, lægger du den på et skærebræt

Udskæring af sushi

  1. Stil en stor skål med varmt vand frem, et par stykker køkkenrulle og tag den skarpeste kniv du har.
  2. Dyp kniven i det varme vand, skær en rulle over på midten. Herefter hver halvdel i fire stykker.
  3. Tør kniven af i køkkenrulle, dyp den i det varme vandog gentag processen. På denne måde får du de fineste, ensformige stykker.

Guide til hjemmelavet sushi

Guide til hjemmelavet sushi

Server med soya, frisk ingefær og wasabi, og spis dem selvfølgelig med pinde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *